Kysyttyä

Ystäväni on keliaakikko. Mitä voin tarjota hänelle?

Keliaakikko ei voi käyttää elintarvikkeita, jotka sisältävät vehnää, ohraa tai ruista. Niiden valkuaisaine – gluteeni – aiheuttaa hänelle vakaviakin oireita. Korvaavina viljoina gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään esimerkiksi tattaria ja maissia. Useimmat keliakiaa sairastavat voivat käyttää kauraa, mutta varmista asia aina ennen tarjoamista.

Vuohelan Herkun tuotteet ovat turvallinen valinta, sillä ne ovat kaikki gluteenittomia ja yhtä maukkaita kuin tavallisetkin leivät ja leivonnaiset. Hyvä idea on varata pakkaseen esimerkiksi Riisipiirakoita ja Mustikka-rahkapullia, niin sinulla on aina helppoa tarjottavaa. Kokeile myös gluteenittomia reseptejä!
Keliakia on eri asia kuin vilja-allergia, joka on yliherkkyyttä viljan proteiineille.

Ovatko kaikki Vuohelan Herkun tuotteet gluteenittomia?

Kyllä. Käytämme tuotteissamme vain gluteenittomia viljoja (tattari ja riisi) sekä suomalaista puhdasta kauraa, joka myös on gluteenitonta.

Olen keliaakikko, mutta voin syödä kauraa. Sopiiko käyttämänne kaura keliaakikolle?

Kyllä. Käytämme puhdasta kauraa, eli se on viljelty, korjattu, kuljetettu, varastoitu, valmistettu ja käsitelty niin, että kaura ei missään vaiheessa joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Puhdas kauramme on suomalaista.

Mitä lisäaineita käytätte?

Tuotteisiimme ei varsinaisesti lisätä lainkaan lisäaineita tuotantovaiheessa. Poikkeuksia ovat joissakin tuotteissa käytettävä leivinjauhe (E450) ja sakeuttamiseen tarvittava ksantaanikumi (E415). Jotkut käyttämistämme raaka-aineista sisältävät itsessään lisäaineita. Esimerkiksi margariinissa on emulgointiaineita (E471, E472c) ja perunahiutaleissa stabilointiainetta (E450).

Käytättekö suomalaisia raaka-aineita?

Lähes kaikilla tuotteillamme on kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki. Käytämme suomalaisia raaka-aineita niin paljon kun mahdollista. Tattarijauhot ja -hiutaleet toimitetaan meille Keskisen myllyltä Vilppulasta ja Virtasalmen Viljatuote Oy:ltä Pieksämäeltä. Aitokaura-kaurahiutaleet saamme Keski-Suomesta Puuppolan tilalta. Lisäksi suosimme suomalaisia marjoja mm. itse valmistamassamme vadelmahillossa.

Käytättekö palmuöljyä?

Emme suoranaisesti lisää palmuöljyä tuotteisiimme, mutta jotkut käyttämistämme raaka-aineista sisältävät palmuöljyä. Usein kasvimargariineissa käytetty rasva on peräisin rypsistä ja/tai palmusta. Perunahiutaleissa käytettävä emulgointiaine E471 on palmuperäinen. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi perunahiutaleissa olevan emulgointiaineen määrä laimenee sekoittuessaan lopullisen elintarvikkeen joukkoon.
Sekä kasvimargariinin että perunahiutaleen toimittajamme ovat Roundtable of Sustainable Palm Oilin jäseniä (RSPO). RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljyn tuotannolle.

Mitä ovat ksantaani, psyllium ja tapioka?

Ksantaani (E415) on sokerista bakteerikäymisen avulla valmistettava luontainen jauhomainen sakeuttamisaine. Sitä käytetään elintarvikkeissa mm. lisäämään viskositeettia ja stabiloimaan rakennetta. Gluteenittomassa kotileivonnassa ksantaani korvaa vehnäjauhon sitkon taikinoissa, antaa kuohkeutta ja tekee leivän kuoresta rapean.
Psyllium on gluteenittomassa leivonnassa käytettävä apuaine, joka parantaa jauhojen leipoutuvuutta ja sitkopitoisuutta. Se tekee leivonnaisesta kuohkeamman, mehevämmän ja vähemmän murenevan. Mauttomana se ei tuo leivonnaisiin sivumakuja. Psyllium jauhetaan ratamosukuisen, intialaisen plantago-kasvin siemenistä. Psylliumin kuitupitoisuus on huikea: noin 80 %. Siksi se on hyvä kuitulisä myös ruuanlaittoon.
Tapiokatärkkelys on maniokkikasvin juurimukulasta valmistettavaa jauhetta. Sitä käytetään tärkkelyksen tapaan suurustamiseen.

Mistä tuotteitanne voi ostaa?

Tuotteemme ovat saatavilla hyvin varustelluissa vähittäiskaupoissa. Kaikkia tuotteitamme voit ostaa suoraan myös la Kar de Mumma -kahvila-ravintolastamme Hartolasta 4-tien varrelta.

Mistä saan lisätietoa?

Ruokavalioista hyviä lisätiedon lähteitä ovat Keliakialiitto, Allergia- ja astmaliitto ja Diabetesliitto.
Erityisruokavalioiden Erimenu-verkkopalvelusta löydät myös Vuohelan Herkun tuotteita.

Jos halut kysyä tuotteistamme tai antaa palautetta, lähetä viesti!