Print this page

Berliininmunkki, gluteeniton

(n. 10 keskikokoista munkkia)

2 kananmunaa
2,75 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
1 ps Farina Pulla- ja munkkijauhoseosta (450 g)
n. 100 g voita

gluteenitonta jauhoa
paistonkestävää öljyä
täytteeksi vadelmahilloa

Pomadakuorrute

4,5 dl tomusokeria
3 tl sitruunan mehua
n. 5 tl vettä
punaista elintarvikeväriä

koristeluun sulatettua valkosuklaata

 

Vatkaa munat kättä lämpimämpään (42 °C) maitoon, lisää hiiva. Vatkaa joukkoon jauhoseos. Anna vetäytyä lämpimässä peitettynä 30 min, niin että taikina tiivistyy.

Sulata voi ja lisää taikinaan. Vaivaa taikina hyvin. (Käsin saat paremman taikinan kuin koneella. Käytä apuna gluteenitonta jauhoa.)

Pyöritä taikina pieniksi palloiksi. Munkkeja ei tarvitse kohottaa. Kuumenna öljy paksupohjaisessa teräskattilassa n. 180-asteiseksi. Varo ylikuumenemista. Paista munkit muutama kerrallaan kauniin ruskeiksi, käännä paiston aikana. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle (älä käytä muovikauhaa) ja anna jäähtyä hieman.

Kun munkit ovat vielä pehmeitä ja lämpimiä, täytä ne: Laita hillo pursotinpussiin, jossa on pitkä ja kapea tylla. Pursota hilloa munkin sisään.

Anna munkkien jäähtyä ennen kuorrutusta. Sekoita kuorrutteen ainekset paksuksi tahnaksi. (Jos kuorrute on liian paksua, lisää tippa vettä. Jos se on löysää, lisää vähän tomusokeria.) Kun munkin dippaa kuorrutteeseen ja nostaa pois, kuorrutteen tulisi jäädä tasaiseksi pinnaksi munkin päälle ja valua hieman reunoilla alaspäin. Anna kuorrutteen jähmettyä ja koristele.