Reseptit > Makeat leivonnaiset > Nougatkakku, gluteeniton (vegaaninen)

#gluteenitonkisa

Vuoden 2017 reseptikisan 3. palkinto, Leeni K.

Instagram @vaniljaviettelys

vaniljaviettelys.blogspot.fi

Nougatkakku, gluteeniton (vegaaninen)

(n. 10 - 12 palaa, vuoka 20 - 24 cm)

Marenki:
2 prk kikherneitä (à 290 g, käytä vain liemi ja säästä 1 dl pohjaan)
1 tl sitruunamehua tai etikkaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl tomusokeria

Pohja:
1 ps Farina Suklaakakkujauhoseosta (300 g)
1 dl kikherneiden lientä eli aquafaba
1,5 dl Keiju Juokseva -rypsiöljyvalmistetta 70 %
50 g Pandan tummaa suklaata

Täyte:
2 dl Alpron vispautuvaa soijakermaa
2 tl vaniljasokeria
2 Mignon-munaa (tai 100 g vegaanista nougatsuklaata)

Koristelu:
mansikoita
Pandan tummaa suklaata

Valmista marengit:

Laita uuni lämpenemään 100 °C. Varmista, että kulho ja vispilä ovat täysin puhtaat ja rasvattomat. Kaada kikherneet siivilään ja siivilöi liemi eri kulhoon. Ota nestettä sivuun n. 1 dl kakkupohjaa varten.

Vispaa lientä aluksi muutama minuutti pienellä teholla. Lisää joukkoon sitruunamehu. Vatkaa sen jälkeen vielä muutama minuutti keskinopeudella. Käännä teho täysille ja vatkaa, kunnes vaahto muodostaa pehmeitä huippuja.

Lisää vaniljasokeri ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Lisää tomusokeri pienissä erissä kunnolla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. (Koneesta riippuen 5 - 25 min. Vaahdossa voi vielä maistua suolainen liemi, mutta maku häviää paistettaessa.)

Laita vaahto pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle pellille haluamiasi kuvioita. Paista/kuivata uunin keskitasolla n. 1 h 30 min - 2 h. Marenki on valmis, kun se irtoaa hyvin leivinpaperista. Pinta saa olla vielä hieman pehmeää, marenki kuivuu vielä jäähtyessään.

Tee pohja ja täyte:

Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja "voitele" reunat. Sekoita jauhoseos, sivuun ottamasi aquafaba ja juokseva rypsiöljyvalmiste keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Rouhi suklaa ja kääntele taikinan joukkoon.

Paista uunin keskitasolla 190 °C:ssa n. 30 min, kunnes testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa n. 10 min. Siirrä ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan. 

Vaahdota kylmä soijavispi ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Kuori Mignon-munat ja sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä lyhyissä pätkissä. Kaada sulanut suklaa vaahdon joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin.

Levitä nougatvaahto pohjan päälle. Siivuta mansikat ja lado täytteen päälle. Lisää juuri ennen tarjoiluhetkeä marengit ja koristele mansikoilla sekä raidoita sulatetulla suklaalla. 

Vinkki! Kakku on vegaaninen, kun korvaat Mignon-munat vegaanisella nougatsuklaalla.

TULOSTA