Yritys > Ajankohtaista > Historian havinaa – Vuohelan tarina osa 1.

Historian havinaa – Vuohelan tarina osa 1.

30 vuotta leipomoyrittämistä

P1
Pirkko Hämäläinen, yrittäjä ja toimitusjohtaja Vuohelan Herkku Oy, Lahti Asuu Hartolassa ja perheeseen kuuluu miesystävä, neljä lasta ja yhdeksän lastenlasta.

 

Vuohelan Herkun tarina ulottuu vuoteen 1989, jolloin Pirkko aloitti leipomotoiminnan maatalouden sivuelinkeinona Vuohelan tilalla Joutsassa, sillä toimeentulo pienellä tilalla oli niukkaa.  Aluksi leivottiin kerran viikossa pullaa ja karjalanpiirakoita, mutta kun suosio kasvoi, alettiin leivonnaisia viedä myös paikalliseen kauppaan. Tilan leivinuuni lämpeni nyt joka päivä.

Vähitellen tuotevalikoima laajeni ja uunissa paistui ruis- ja hiivaleivät, pikkupullat ja lettivehnäset, karjalan- ja perunapiirakat sekä pikkuleivät ja kahvikakut.  Joulun aikaan tehtiin monen perheen joulupöytään herkkuja ja suosituin niistä oli äidiltä perityn reseptin mukaiset joulutortut.

Kun Pirkko aloitti leivonnan kotitilallaan, oli tilaa niukalti. Uuden päärakennuksen valmistuttua 90-luvun loppupuolella oli hänellä siinä oma yhdeksän neliön elintarvikehuoneisto, jossa hän paistoi lähikauppaan menevät leivonnaiset yöaikaan, jotta ne olivat aamulla kaupan hyllyllä.  Lisäksi tuotteita kuljetettiin Jyväskylän Kauppahalliin ja muualle ne menivät bussilla.

Uupumiselta ei ole Pirkko selvinnyt. Ensimmäisen kerran se iski, kun Suomi liittyi EU:hun. Hän oli kuitenkin päättänyt miehensä kanssa selvitä maatilayrittäjänä keinolla millä hyvänsä.

 

P2
Leipomisinnon Pirkko peri omalta äidiltään. Jo pikkutyttönä hän toimi ruisleipävahtina huolehtien leivät ajoissa pois uunista, kun äiti oli navetassa. Sitten Pirkko alkoi opetella itse leipien, pullien, lettivehnästen ja piirakoiden leipomista.

 

14.10.2019

 

Takaisin ajankohtaista sivulle