Yritys > Ajankohtaista > Historian havinaa – Vuohelan tarina osa 2.

Historian havinaa – Vuohelan tarina osa 2.

Keliakia keikautti

Syksyllä 2001 Pirkon maailma keikahti totaalisesti ympäri. Hän oli kärsinyt mahakivuista koko ikänsä ja kohonneita maksa-arvoja oli tarkkailtu pari vuotta. Sitten tulivat kipukohtaukset, joista hän ei selvinnyt kotikonstein. Pirkko ei pystynyt kipujen takia nukkumaan ja isot joulutilaukset odottivat tekijää. Siitä huolimatta täytyi sairaalaan lähteä, koska kivut olivat niin kovat.

Kipuja yritettiin ensin taltuttaa Joutsassa, mutta lopulta vasta Jyväskylän keskussairaalassa uskallettiin antaa tarpeeksi kova lääkitys, jotta Pirkko pystyi nukkumaan. Samaisiin aikoihin kipujen syy löytyi. Pirkolla todettiin suolistokeliakia. Hänelle oli ehtinyt kehittyä melkein kaikki keliakian liitännäissairaudet, koska diagnoosin saaminen kesti niin kauan.

Keliakiadiagnoosi oli katastrofi – kotitilan tuotosta kolmasosa tuli leivonnaisista. Pirkko koki romahduksen ja tilan työt tuntuivat ylitsepääsemättömiltä.

  • Soitin tutulle ammattikorkeakoulun opettajalle Jyväskylään ja selitin muuttuneesta tilanteestani. Opettaja tiesi kertoa Hankasalmella alkavasta erikoisruokavaliohankkeesta, jossa opetettiin gluteenitonta leivontaa.

Helmikuussa 2002 Pirkko alkoi opetella gluteenitonta leivontaa ja siinä käytettäviä raaka-aineita, vuoden kestävällä kurssilla. Gluteeniton leivonta tuntui kuitenkin turhan vaikealta. Hän alkoi testailemaan uusia leivontatapoja, joka alkoi karjalanpiirakasta. Pirkko kehitti taikinan, jota pystyi kaulitsemaan koneella ja ainoastaan loppuohennus tehtiin käsikaulimella.

Vähitellen Pirkko oppi gluteenittoman leivonnan ja pääsi haluamiinsa lopputuloksiin. Hänen ainainen ohjenuora on ollut, että leivonnaisten täytyy lopulta maistua hyviltä ja maukkailta. Tähän hän pyrki myös gluteenittomissa tuotteissa.

Karjalanpiirakan jälkeen syntyi kauratuotteita, joista kauraleipä on edelleen myynnissä ja kaura-porkkanasämpylät kuuluvat myydyimpien tuotteiden joukkoon.

kuva1
Taikinoita kehitellään koko ajan. Yhtenä haaveena oli saada pullataikina, jota voi vaivata käsin. Sellainen saatiin jauhoseokseksi (Pullajauhoseos) kauppojen hyllyille vuonna 2015. Pirkon käsissä syntyy edelleen maukkaat korvapuustit, joita hän välillä leipoo Puotiin myyntiin.
Takaisin ajankohtaista sivulle